Tuin

Het droogt onkruid bijna onmiddellijk. De gemakkelijke manier om onkruid op tuinbestrating aan te pakken

14views

Ecologie, Tuin,


13.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Floki). Het onderhouden van een nette en schone stoep vergt een zekere hoeveelheid werk. Daarom proberen veel huiseigenaren voortdurend het onkruid te bestrijden dat opduikt…

13.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Floki).

Het onderhouden van nette en schone bestrating vergt een zekere hoeveelheid werk, en daarom proberen veel huiseigenaren voortdurend onkruid te bestrijden dat opduikt in de voegen tussen tuinbestrating. Wil je niet de hele lente en zomer besteden aan langdurige en ineffectieve onkruidverwijdering? Gebruik dan een huismiddeltje tegen onkruid op tuinbestrating, dat niet alleen goedkoop is, maar ook veilig voor de bestrating.

Wil je niet de hele lente en zomer besteden aan langdradig en ineffectief onkruid verwijderen?
Foto: shutterstock/Floki

Er kan met volle overtuiging worden gezegd dat azijn een uiterst veelzijdig middel is voor speciale taken. Het gebruik ervan is succesvol bij het schoonmaken van huishoudelijke apparaten en oppervlakken waarop hardnekkige aanslag is ontstaan. In het lente- en zomerseizoen is het de moeite waard om ermee naar buiten te gaan, want azijn gebruiken als onkruidspray is een effectieve methode die het gebruik van herbiciden in huis vermindert.

Gebruik de eenvoudigste en goedkoopste alcoholazijn voor het sproeien. Kies een product met een concentratie van 10 tot 20 procent. Het is geschikt voor zowel jonge als oudere, meer gevestigde planten. Van veelvoorkomend onkruid als weidedistel, distel en beemdgras kom je zonder veel moeite af.

Overlastplanten hebben niet veel nodig om te groeien. Ze kunnen opduiken in de kleinste spleten en op de meest verzorgde bestrating. Wees vooral waakzaam op schaduwrijke plekken, waar ook lelijk mos kan verschijnen.

Al na twee of drie van dergelijke behandelingen zul je een duidelijk verschil zien.
Foto: shutterstock/Dean Clarke

Hoe maak je een azijnspray tegen onkruid?

  • Meng azijn en water in een verhouding van 2:1, waarbij je de azijn eerst in het water giet en niet andersom.
  • Giet het bereide mengsel in een spuitfles voor een betere toepassing van onkruidspray.
  • Hoewel de spray veilig te gebruiken is op verharde oppervlakken, is het beter om het uit voorzorg eerst te testen. Spuit een kleine hoeveelheid op een afgelegen, minder opvallende plek.
  • Gebruik azijn om bladeren en andere groene delen van het onkruid te besproeien. Ongewenste planten zullen onmiddellijk afsterven. Als je merkt dat de planten snel groeien, voer de behandeling dan regelmatig een keer per week uit.

Na slechts twee of drie van dergelijke behandelingen zul je een duidelijk verschil zien in de snelheid en het aantal onkruiden dat teruggroeit, en er zullen er steeds minder zijn.

Het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij de effectiviteit van het sproeien. Hoe verwijder je onkruid effectief van bestrating? Kies allereerst zonnige dagen wanneer de temperatuur boven de 15 °C is, omdat de zonnestralen het drogende effect van de azijn zullen vergroten, dus dit weer zal je bondgenoot zijn.

Het tijdstip van de dag is ook belangrijk. Het beste is om onkruid rond het middaguur aan te pakken en vooral niet direct na een regenbui. Vocht, zelfs in de vorm van ochtenddauw, zal de oplossing verdunnen, waardoor de effectiviteit afneemt. Vermijd het gebruik van de spray op winderige dagen, anders bestaat het risico dat de thuisbespuiting niet alleen het onkruid maar ook de gewassen raakt.

Redactie Passie in jezelf.

Schrikt de groene coating op de stoep van het balkon zelfs de duiven af? Meng 3 dingen en je stoep straalt

Een slimme manier om mos aan te pakken. Gebruik het en je bent snel van het probleem af