Alle artikelen

Groot energieomzettingsproject van start in Figline, Toscane

12views

In Figline, Toscane, is een groot energieconversieproject van start gegaan: dit is waar het over gaat.

A Figline Valdarno, een stad in de gemeente Figline en Incisa Valdarno in de metropool Florence in Toscane, is een project goedgekeurd om energieomzetting. Begin april werd in het Palazzo Strozzi Sacrati in Florence een Memorandum of Understanding ondertekend voor de reconversie van het industriële terrein waar tot voor kort een industriële fabriek actief was. Dit is wie zal zorgen voor de project en waar het uit zal bestaan.

Het energieomzettingsproject: dit is wat er is bedacht in de Toscaanse gemeente Figline

De Voorzitter van de regio Toscane, Eugenio Gianiverklaarde dat het gepresenteerde project voor de reconversie van de Figline en Incisa Valdarno is een concrete stap in de richting van de herindustrialisatie van het vroegere Bekaert. De Bekaert is een Belgisch bedrijf opgericht in 1880 dat zich bezighoudt met de productie, verwerking, transformatie en coating van staaldraad en kabels. Een van de fabrieken van het bedrijf was gevestigd in Figline. Met de sluiting van de site, werd het gebied afgelopen augustus aangekocht door de Ge-Group, het Florentijnse bedrijf voor hernieuwbare energie.

De vertegenwoordiger van de Ge-Group, Federico Parma, een ontmoeting gehad met de ondertekenaars van het Protocol voor Ontwikkeling en Werkgelegenheid in Valdarno. De vertegenwoordiger van het bedrijf illustreerde het ontwerp van het reconversie van de voormalige Bekaert-sitegevorderd samen met andere bedrijven en private partners. Het project is gericht op het creëren van een zelfvoorzienende circulaire agrovoedingsenergiepool.

Volgens het project zullen verschillende joint ventures zich vestigen in de fabriek, die zal worden uitgebreid met een aangrenzend voormalig mijngebied. Het is de bedoeling dat de locatie het grootste fotovoltaïsche park in Italië worden. President Giani gaf aan dat de regio Toscane door zal gaan met “de ontwikkelingen van het project zal blijven volgen en vastbesloten blijft om een diepe wond voor het grondgebied om te zetten in een solide vooruitzicht van innovatie en in staat om de uitdaging van de energietransitie aan te gaan.“. Giani legde uit dat het “een project is waarbij veelzijdigheid de sleutel is tot het vinden van werk en productieve en economische duurzaamheid“.

Valerio Fabiani, adviseur van President Giani, wees erop dat het project een belangrijke “werkgelegenheidsbekken in Valdarno“. De Ge-Group heeft bevestigd dat het zal ingaan op het verzoek van de regio en de vakbonden om de vierentwintig voormalige Bekaert-werknemers zonder werk komen te zitten. De onderneming zal ook rekening houden met de andere “andere ex-werknemers in het gebied die te maken hebben met geschillen, zoals de werknemers van Fimer in Terranuova Bracciolini”.“.

Giulia Mugnai, burgemeester van Figline en Incisa Valdarno, herinnerde eraan dat het de prioriteit van de gemeente is om de “voormalige Bekaert-werknemers te hervestigen en tegelijkertijd de momenteel verlaten fabriek te herindustrialiseren, zodat de 318 verloren banen terugkomen in het gebied.“. De energietransitie van deze gemeente in Toscane is daarom een stap voorwaarts in het creëren van fotovoltaïsche parken.