Tuin

Gooi maaisel niet weg. Bekijk hoe u het kunt gebruiken

9views

Ecologie, Tips, Tuin,


13.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/agrofruti). Met de komst van de lente en warmere dagen is het grasmaaiseizoen begonnen. Deze manier van tuinonderhoud zorgt niet alleen voor een esthetisch mooie tuin, maar is ook essentieel…

13.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/agrofruti).

Met de komst van de lente en warmere dagen is het maaiseizoen begonnen. Deze behandeling zorgt niet alleen voor een esthetisch mooie tuin, maar is ook essentieel om de groei van onkruid te beperken en normaal gebruik van het groen mogelijk te maken. Maar wat te doen met de grasresten na het maaien? Het kan op verschillende manieren worden gebruikt.

Wat te doen met grasresten?
Foto: shutterstock/agrofruti

Voordat je het maaisel wegdoet, moet je eerst kijken of je het nog nodig hebt. Voor sommigen is het vervelend, voor anderen is het een waardevol product dat je veel geld kan besparen en veelvoorkomende problemen in de tuin kan oplossen. Gooi het niet te snel weg, maar overweeg hergebruik.

Maaisel is ideaal voor het mulchen van bloembedden. Een laag van enkele centimeters gras beschermt de grond niet alleen tegen te veel uitdrogen, maar voorkomt ook de groei van onkruid. Bovendien een natuurlijke bron van stikstof, die de bodem verrijkt. Voordat je echter grasmulch legt, is het aan te raden om het enkele uren tot enkele uren in de zon te laten drogen.

Opmerking: Ziek gras mag je niet als mulch gebruiken. Dit kan andere planten beschadigen en de infectie door de tuin verspreiden. Grassen met bloemen of onkruid zoals pyrethrum, paardenbloem of klaver zijn ook ongeschikt.

Je kunt gemaaid gras gebruiken als mulch.
Foto: shutterstock/VH-studio

Jong, gezond gras met korte stengels kan op het gazon worden achtergelaten als natuurlijke meststof. Terwijl het gras afbreekt, levert het belangrijke voedingsstoffen, vooral stikstof. Langere grassprieten kunnen worden gemaaid met een mulchmaaier om het groenafval verder te versnipperen. Ouder of overgedroogd gras, dat er langer en moeilijker over doet om af te breken, is niet geschikt voor dit doel.

Maaisel is een ideale toevoeging aan compost. Het is een goed idee om schors, stro, takjes of een beetje aarde tussen de lagen te doen., wat zorgt voor voldoende beluchting van de compost en voorkomt dat het gaat rotten.

Het is een goed idee om het gedroogde maaisel in de herfst op te slaan als je de planten gaat beschermen tegen de naderende vorst. Bundel het gras en bind het vast met touw en wikkel het dan om de planten die het meest gevoelig zijn voor de kou.

Als het maaisel niet hergebruikt kan worden, moet je het naar een groenafvalinzamelingsbedrijf brengen of afgeven bij een gesorteerde gemeentelijke afvalinzamelingslocatie. Veel gemeenten organiseren regelmatig groenafvalinzamelingen, vooral tijdens het zomerseizoen.

Maaisel kan worden gebruikt als ingrediënt voor compost.
Foto: shutterstock/Mariana Serdynska

Redactie Passie in jezelf.

Doe deze procedure een paar dagen na het grasmaaien. Je zult het nooit meer weggooien

Maai je gazon niet op deze manier. Het wordt verpest en ziet er lelijk uit