Alle artikelen

Gepensioneerden in Tsjechië baden in contanten. Ze moeten elke maand naar de bank rennen om het te innen.

11views

Het gaat de laatste tijd echt alle kanten op als het om pensioenen gaat. De pensioenhervorming komt eraan en velen hebben geen idee wat ze kunnen verwachten. Sommigen waarschuwen al dat het een echte klap zal zijn voor gepensioneerden, en het zou wel eens de eerste in een reeks kunnen zijn. Aan de andere kant is het moeilijk om aan iets anders te denken als er gewoon geen geld in het pensioenstelsel zit. Er blijft dus niet veel over om uit de staatskas te geven.

Interessante bonus

Toch vinden veel gepensioneerden manieren om op onverwachte manieren wat extra geld te verdienen. Ze maken gebruik van hun huidige situatie en zijn verbaasd over hoeveel extra geld ze elke maand krijgen. “Ik ben zo blij dat mijn vriend me dit advies gaf. Ik zou er zelf niet achter zijn gekomen, maar het is echt een redder in nood voor me geweest,” zegt Libuše uit Praag. “Mijn huur ging omhoog, dus ik wist niet echt wat ik zou gaan doen, maar dit is echt fantastisch.

De gepensioneerde zinspeelt op het feit dat je een behoorlijk bedrag kunt innen door een simpele handeling uit te voeren in een bank. “Ik had een miljoen kronen op een bankrekening gestort, maar ik had nooit gedacht dat ze me daarvoor zouden betalen. Ik had er zelfs wat kosten op staan. Maar toen adviseerden ze me om het geld op een spaarrekening te zetten,” zegt gepensioneerde Libuše.

Het resultaat verraste haar echt. Plotseling lag het miljoen niet stil, maar begon het vanzelf goed geld te verdienen. “Lange tijd had ik een rente van meer dan 5%, dus ik kreeg ongeveer 4.000 CZK per maand. Nu hebben ze het een beetje verlaagd, maar het is nog steeds heel mooi,” legt de gepensioneerde uit. Haar pensioen is 18.000 CZK, dus ze krijgt eigenlijk een vijfde van haar pensioen extra. En dat is vaak het verschil.

Het geld ligt op tafel

Volgens haar hoeft ze niet meer na te denken over wat ze uitgeeft en kan ze eten van betere kwaliteit kopen, waar ze vroeger niet van genoot. Ze vindt het ook leuk dat ze haar kleinkinderen af en toe mee op reis kan nemen en hun lunch in een restaurant kan betalen.

Lees ook:

Hier ligt een enorme kans voor gepensioneerden om wat van dat extra geld te krijgen. Helaas is Tsjechië berucht om het feit dat het spaargeld van mensen braak ligt. Een groot deel van hen zijn gepensioneerden die niet veel inzicht hebben in financiële producten.

Foto: Shutterstock