Tuin

Geef overhangend scheefkroos uitsluitend op deze manier water. Het produceert prachtige bloemen en bladeren

18views

Home, Tuin,


13.5.2024 Redactie Passie in jezelf (). Er is al veel gezegd over de voordelen van duindoorn als het gaat om zijn vermogen om de lucht in huis te bevochtigen en te zuiveren. Velen van ons hebben er echter voor gekozen om…

13.5.2024 Redactie Passie in jezelf ().

Er is al veel gezegd over de voordelen van duindoorn als het gaat om zijn vermogen om de lucht in huis te bevochtigen en te zuiveren. Velen van ons kiezen er echter voor om deze plant vooral om esthetische redenen te kweken. De elegante bloemen en bladeren brengen een vleugje verfijning in het interieur. Ze zullen prachtig gedijen zolang je ze goed water geeft. Zo doe je dat.

Ontdek hoe je goed voor je schepers kunt zorgen.
Foto: shutterstock/Nieuw Afrika

Het is zeker een ongewoon groen accent in huis. Schopkruid komt oorspronkelijk uit tropische bossen, waar het goed gedijt in een hoge luchtvochtigheid en in de schaduw van hoge bomen.. Het is vrij ondoenlijk om zulke omstandigheden bij ons thuis na te bootsen, maar de plant is ons welgezind en het verzorgen van schopkruid is helemaal niet zo moeilijk. Je moet je vooral richten op het vakkundig water geven, zodat de plant spectaculaire bloemen kan produceren.

Heb je dit symptoom al opgemerkt op je potplant? Zo schreeuwt de dorstige plant om hulp. Laat de plant niet uitdrogen. Zodra je het merkt bladeren verwelken en hun kracht verliezen, grijp je naar de ketel of gieter.. In dit stadium zul je al na een paar uur merken dat je plant weer tot leven komt en er weer onberispelijk uitziet.

Als de bladeren van de duindoorn bruin worden, geeft dat een teken dat hij water nodig heeft.
Foto: shutterstock/Ekaterina34

Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig is. Geef de plant echter niet te veel water – stilstaand water heeft een heel slecht effect op de wortels, die uiteindelijk zullen gaan rotten.

Geef het fluitenkruid water naargelang het seizoen. In de zomer moet hij om de twee tot drie dagen van levengevende vloeistof worden voorzien, terwijl in de winter één keer per week water geven voldoende is. Onthoud echter dat je je niet strikt aan een schema kunt houden als je thuis potplanten kweekt. Als je huis warm en droog is tijdens het stookseizoen, zal het schopkruid vaker water nodig hebben. Je kunt het beste om de paar dagen de conditie van het substraat controleren en van tijd tot tijd beslissen over de frequentie van water geven.

Waar je de pot plaatst heeft een grote invloed op de nazorg. De schop zal gedijt het beste in gedempt licht. Stel hem niet bloot aan direct zonlicht, want dan kan de plant verbranden. Hij groeit goed in gedeeltelijke schaduw. Houd er rekening mee dat hoe minder licht, hoe minder waterverlies en dus minder vaak water geven.

De schop wordt gebruikt als luchtreiniger in huis.
Foto: shutterstock/Alsu Kanyusheva

Houd je in dit geval aan de algemene regel dat potplanten geen water met een hoog chloorgehalte mogen krijgen. Je kunt kraanwater dat 24 uur heeft gestaan gebruiken om je schepplant water te geven. Het is ook een goed idee om de plant om de paar weken een boost te geven met een zelfgemaakte meststof om de bloei te stimuleren.

Vochtminnend schedefonteinkruid reageert erg goed op bladbespuiting. Zorg ervoor dat je de bloemen hierbij vermijdt. Er kunnen donkere, lelijke vlekken op hun oppervlak verschijnen als ze worden blootgesteld aan water.

Schopkruid zal een besprenkeling van water op de bladeren op prijs stellen.
Foto: shutterstock/ElenaYakimova

Redactie Passie in jezelf.

Schopkruid bloeit het hele jaar door. Het heeft de juiste omstandigheden nodig en de magische voedingsstof

Oma’s remedie tegen vergelende duindoorn. Dit ingrediënt doet wonderen