Tuin

Erwten voeden voor snelle groei: groei versnellen en opbrengsten verhogen

11views

Erwten zijn een populair groentegewas dat gewaardeerd wordt om zijn smaak en voedingswaarde. Voor een goede oogst is het echter noodzakelijk om de planten voldoende voeding te geven.

Goed geselecteerde meststoffen helpen de groei van erwten te versnellen, het aantal eierstokken te verhogen en een rijke oogst van sappige en zoete peulen te produceren.

Expert van de online editie “BelNews” De expert van de online editie van BelNovosti, een landbouwwetenschapper en landschapsontwerper, vertelde ons hoe we in zo’n situatie het juiste kunnen doen.

Stikstof – de basis van groene massagroei

Erwten hebben, net als elke andere plant, stikstof nodig in de beginfase van de groei. Dit element is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de groene massa en de vorming van stengels en bladeren.

Organische meststoffen zoals humus of compost kunnen worden gebruikt als stikstofbron.

Het gebruik van organische meststoffen verrijkt de bodem niet alleen met stikstof, maar ook met andere nuttige sporenelementen en verbetert de structuur.

Fosfor – de sleutel tot uitbundige bloei

Vanaf het begin van de knopfase hebben erwten fosfor nodig. Dit element speelt een sleutelrol in de bloei- en afzetprocessen.

Fosforhoudende meststoffen bevorderen de vorming van een groot aantal bloemknoppen, wat vervolgens leidt tot een hogere opbrengst. Superfosfaat is een van de meest beschikbare en effectieve bronnen van fosfor voor erwtenbemesting.

Kalium – voor vulling en smaak

Kalium is een ander belangrijk element dat erwten nodig hebben tijdens het groeiseizoen. Het bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel en verhoogt de weerstand van de plant tegen ziekten en ongunstige omgevingsomstandigheden.

Kalium beïnvloedt ook de kwaliteit van het gewas door de accumulatie van suikers te bevorderen en de erwtensmaak te verbeteren. Kaliummeststoffen, zoals kaliumsulfaat of kaliummagnesia, worden gebruikt als wortel- en bladmeststof.

Micronutriënten – voor gezondheid en kracht

Naast basisvoedingselementen hebben erwten micronutriënten nodig zoals borium, molybdeen, mangaan en zink. Deze elementen zijn betrokken bij verschillende fysiologische processen en beïnvloeden de immuniteit en stressbestendigheid van planten.

Tekorten aan micronutriënten kunnen leiden tot groeistoornissen, bladchlorose en een verminderde opbrengst. Speciale complexe meststoffen worden gebruikt om tekorten aan micronutriënten te compenseren.

Bemesten via het blad – een snelle oplossing

Bladvoeding is een effectieve manier om planten snel van voedingsstoffen te voorzien.

Door meststofoplossingen op de bladeren te spuiten, kunnen planten voedingsstoffen direct via de bladplaat opnemen. Deze methode is vooral nuttig als er tekenen van tekorten zijn, zoals vergelende bladeren of groeiachterstand.

Observatie en individuele aanpak

De keuze van de meststof en de manier om erwten te bemesten hangt af van verschillende factoren, zoals bodemtype, klimatologische omstandigheden en plantconditie.

Het is belangrijk om erwten te observeren, aandacht te besteden aan hun uiterlijk en onmiddellijk te reageren op tekenen van voedingstekorten.

Eerder vertelden we je, .