Bruikbare tips

Een zorgwekkende vlek op een aardbei. Een hele mand fruit gaat verloren

13views

Waarom aardbeien wassen?

Alleen zelf geteelde aardbeien geven ons de zekerheid dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt bij hun ontwikkeling. Als we naar de winkel of op de markt gaan, worden onze ogen getrokken door de weelderige en sappige groene exemplaren. Het seizoensfruit verleidt ons om het meteen te proeven, maar de het eten van ongewassen aardbeien kan eindigen in maagomwentelingenof zelfs tot ernstiger problemen leiden. Het komt voor dat ze er op het eerste gezicht helemaal niet vies uitzien. Het blijkt dat vuil hier niet het gevaarlijkst is.

Intens ruikend fruit zorgt ervoor dat het speeksel vanzelf in je mond druppelt. Hoewel het heel verleidelijk is om er in te bijten, kun je beter wachten tot na je thuiskomst. Ongewassen aardbeien kunnen er heerlijk uitzien, maar er zitten pesticiden, bestrijdingsmiddelen op hun oppervlak, bacteriën en zelfs virussen. Het eten van gekochte aardbeien zonder ze te wassen stelt ons bloot aan vergiftiging en allergieën. We moeten niet vergeten om onze handen grondig te schrobben na het aanraken van dergelijk fruit, omdat dit de plek is waar schadelijke stoffen zich nestelen.

Hoe verwijder je pesticiden uit aardbeien?

De bacteriën E. Coli en Salmonella, maar ook kunstmestresten en andere stoffen zijn slechts enkele van de toevoegingen die we in ons lichaam brengen door ongewassen aardbeien te eten. De meest gebruikelijke methode om aardbeien te wassen is door ze in een zeef of grote kom te doen en ze snel over te gieten met kraanwater. Deze methode verwijdert oppervlakkig vuil, maar maakt het fruit niet geschikt voor consumptie. Een procedure met drie stappen werkt veel beter.

Is het voldoende om de aardbeien onder water af te spoelen om ze pesticidevrij te maken?123RF/PICSEL

We beginnen met het verwijderen van de bacteriën die zich op de aardbeien hebben verzameld. Om dit te doen, weken we het fruit in een speciale oplossing. Om het voor te bereiden hebben we een liter gefilterd water en ½ kopje azijn nodig (of twee theelepels citroenzuur). Het enige wat we hoeven te doen is de bovenstaande ingrediënten samenvoegen en vervolgens de aardbeien met steeltjes 2-3 minuten in het resulterende mengsel leggen.

De volgende stap is het elimineren van pesticiden. Dit is waar het mengsel van pas komt van een liter water en een eetlepel zuiveringszout. Als je de methode test, zul je merken dat het water van helder naar troebel of lichtgeel verandert. Er zullen ook gele vlekken op het oppervlak verschijnen.

Het laatste stadium is de aardbeien 3-4 minuten afspoelen in schoon water. Dit zorgt ervoor dat we ons ontdoen van achtergebleven baking soda en andere onzuiverheden.

Schimmel op aardbeien – moet je ze allemaal weggooien?

Verleid door het smakelijke uiterlijk van aardbeien, nemen we vaak een grotere portie mee naar huis dan we op kunnen eten. Toepasselijk gewassen aardbeien kunnen in de koelkast bewaard worden, maar moeten binnen 1-2 dagen opgegeten worden. Soms beginnen er kleine tekenen van schimmel op te komen. Is het voldoende om alleen deze stukjes weg te gooien, of moet de hele partij fruit de vuilnisbak in?

Ongeacht of er één of allemaal beschimmeld is, als je schimmel op je aardbeien ziet, is het beter om ze allemaal weg te doen. Helaas zal de methode van het afsnijden van het rotte deel hier niet werken. Zelfs als je nog geen schimmel ziet op de rest van het fruit, is het schimmelzaad er al in geslaagd om het fruit aan te tasten. Schimmel op voedsel is extreem gevaarlijk voor de gezondheid. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van schadelijke mycotoxinen. Hoe beïnvloeden ze het lichaam? Het is de moeite waard om dat te weten:

  • ze het zenuwstelsel verstoren,

  • genetische mutaties veroorzaken,

  • bijdragen aan het optreden van foetale afwijkingen,

  • verzwakken de natuurlijke immuniteit,

  • beschadigen de nieren en lever.

Planten voor een schaduwrijk balkon. Welke soorten moet ik kiezen?Interia.tv

Heb je suggesties, opmerkingen of zie je een fout op de pagina?