Bruikbare tips

Dit is de snelste manier om thuis kleding te drogen volgens de principes van de fysica, zegt Schettini.

10views

Professor Schettini geeft een natuurkundige uitleg voor het drogen van wasgoed en geeft handige tips om dit proces te versnellen

Met de komst van zacht weer en mooie zonnige dagen zou het drogen van de was makkelijker moeten worden. Maar waarom lijken onze kleren aan de waslijn nooit te drogen? Wat zijn de optimale omstandigheden voor perfect drogen?

De beroemdste natuurkundeprofessor op sociale media legt dit uit in een recente video die op zijn Instagram-account is geplaatst: Vincenzo Schettini – aka ‘De natuurkunde die we leuk vinden’.

Hoe de was snel droog wordt

Als we geen wasdroger in huis hebben, zijn we genoodzaakt ons wasgoed aan de waslijn of aan touwen te hangen en geduldig te wachten tot het droog is – en dit kan soms dagen durenvooral als het gaat om zware stoffen zoals sweatshirts, jeans of badstof handdoeken.

Maar gelukkig zijn er strategieën die we in de praktijk kunnen toepassen om de was sneller te laten drogen. Dit zal ook de vorming van onaangename geurtjes voorkomen, als gevolg van langdurige waterstagnatie tussen de vezels van de stof.

Allereerst, wat betekent het om doeken te drogen? Zoals professor Schettini uitlegt in zijn video, als een kledingstuk nat is, absorbeert het warmte-energie om de moleculaire bindingen van het water te verbreken, dat verdampt en de stof verlaat.

Deze thermische energie wordt geleverd door de omringende warme lucht (ook in de droger), of zonne-energie. Maar let op: het is essentieel dat de lucht warm maar droog isomdat vocht het droogproces vertraagt.

Vandaar dat de eerste tip van de professor: hang kleding buiten op, als de omstandigheden ideaal zijn (warme, droge lucht), of binnen, waarbij je de luchtvochtigheid onder controle houdt.

Let ook op het tijdstip van de dag waarop we onze kleren ophangen: de avond- en nachtlucht is veel vochtiger dan overdag.

De tweede tip is daarom om een droogrek met wieltjes te kopen, dat overdag gemakkelijk op het balkon kan worden gezet en ’s nachts weer naar binnen kan worden gebracht.

A laatste advies betreft de locatie van de waslijn, binnen of buiten het huis: als het mogelijk is, proberen we het op een geventileerde plek op het balkon te plaatsen, of creëren we tocht door verschillende ramen in onze flat open te zetten.

De wind bevordert niet alleen het uiteenvallen van watermoleculen, maar zorgt er ook voor dat deze sneller uit de was worden verwijderd, waardoor deze sneller en gelijkmatiger droogt.

Wilt u ons nieuws niet missen?

Bron: De natuurkunde die we leuk vinden/Instagram

We raden ook aan: