Tuin

Deze tuin staat op het punt te worden verwijderd, maar we kunnen hem nu redden

9views

Een tuin in ons land loopt groot gevaar: om welk gebied gaat het en wat zijn de bedreigingen. De focus

Veel groene gebieden in de wereld lopen gevaar door klimaatverandering en een ongekende energiecrisis. Er zijn veel voorbeelden op de planeet en vandaag komt er een alarmkreet, bijna tegen de stroom in, uit ons land. De oproep van een vereniging komt om een heel mooi en bijzonder groen gebied te redden dat Umbrië en Lazio doorkruist. Het is een van de vele tuinen in Italië, bewaker van de mooiste en meest gerenommeerde gebieden ter wereld.

Laten we het hebben over de La Pellegrina tuindie, zoals beschreven door “Friends of the Earth” in een brief, in een echte waarschuwingomringd en omsingeld door een reeks bedreigingen die, in naam van de energie- en klimaatcrisis, niets anders doen dan speculatie aanmoedigen. Laten we eens in detail kijken wat dit zijn.

La Pellegrina: een juweel tussen Lazio en Umbrië

De tuin van La Pellegrina ligt tussen twee regio’s in, Lazio en Umbriëen tussen de provincies Viterbo en Terni, in de gemeenten Bagnoregio, Bolsena, Lubriano, Celleno, Montefiascone, Viterbo, Orvieto, Castel Giorgio en Porano in Umbrië. Een landschappelijk en groen project dat is ontstaan dankzij de Familie Graham die ervoor koos om op het platteland van Bel Paese te gaan wonen en een prachtige groene ruimte creëerde dankzij het ontwerp van landschapsarchitect Stuart Barfoot. Vijf thematische tuinen met meer dan 500 plantensoorten daarbinnen die soorten die werden gerealiseerd waardoor het gebied kon worden opgenomen in het netwerk Grote Italiaanse tuinen waaronder beroemde tuinen zoals Villa D’Este en Villa Adriana.

“De tuin is bedoeld om bezocht te worden door professionals en liefhebbers uit heel Europa”. verklaart de vereniging ‘Friends of the Earth’ in haar brief aan de betrokken regio’s, provincies en gemeenten, waarin ze alarm slaat over de “reeks projecten voor wind- en fotovoltaïsche installaties”. die eromheen ontstaan en die “dreigen uit te wissen van het grondgebied”.. Voor de vereniging is dit een echt alarmsignaal, een situatie waarin zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen om te voorkomen dat een belangrijk juweel als La pellegrina ten onder gaat door een beleid dat roekeloos en op een gemene manier bepaalde projecten bevoordeelt, waardoor een groen hart als dit in verval raakt.

Wat zijn de bedreigingen voor de tuin?

Er verrijzen drie windmolenparken en fotovoltaïsche projecten rond het tuingebied. Het windmolenpark Phobosnaar het noorden, die van Bagnoregioten oosten en zuiden van de tuin en de agri-voltaïsche Deimos die drie kanten van de groene zone ‘omarmt’. De vereniging herinnert eraan dat er al beroep is aangetekend tegen een aantal van deze projecten en dat er afgelopen lente een protestzitting is georganiseerd. “Vandaag zijn we buiten gevaar – schrijft de vereniging die ernstige bezorgdheid voor het gebied toont -. We zijn gehuld in angst en vrees dankzij absurde regels die, in naam van de energie- en klimaatcrisis, niets anders doen dan speculatie in de hand werken in grote lijnen bedrijfsgroepen door ongebreidelde kolonisatie van het Bel Paese, zonder de milieuproblemen op te lossen en mogelijk te verergeren”. De oplossing om de La Pellegrina tuin te redden? Stop deze projecten, die alle drie opdoemen boven het gebied, volgens ‘Friends of the Earth’, die een beroep doen op lokale instellingen om samen te werken en zo snel mogelijk een uitweg te vinden.