Alle artikelen

Deze planten houden van mest met aardappelschillen. Gooi ze niet weg

9views

Gooi aardappelschillen niet weg – ze zijn een waardevolle meststof voor je tuin. Zelfs in de winter is het de moeite waard om een mini-compostvat in huis te hebben om niet alleen aardappelschillen maar ook ander organisch afval in te verzamelen. Voor welke planten zijn ze het beste en hoe ga je ze als meststof gebruiken?

Aardappelschillen zijn rijk aan voedingsstoffen en kunnen met succes worden gebruikt om je tuin, moestuin en zelfs potplanten te bemesten. Aardappelschillen bevatten nuttige elementen als kalium, fosfor, maar ook magnesium, calcium, ijzer en jodium, die goed zijn voor de groei van planten.

Het gebruik van aardappelschillen in de tuin is een geweldige manier om afval te verminderen en tegelijkertijd op een economische manier waardevolle voedingsstoffen voor planten te leveren.

Voor welke planten zijn aardappelschillen goed als meststof?

Aardappelschillen zijn vooral nuttig voor planten die een voedselrijke bodem waarderen, zoals:

  • Tomaten, paprika’s, frambozen – als planten die veel kalium nodig hebben, zullen ze zeker baat hebben bij aardappelschillen.
  • Rozen – waarvan bekend is dat ze rijke, vruchtbare grond nodig hebben, zullen goed reageren op de toevoeging van schillen.
  • Knol- en bolgewassen zoals tulpen en seringen kunnen ook gunstig reageren op de toevoeging van kalium aan de grond.
  • Hoe gebruik je aardappelschillen als meststof?
  • Composteren. Ze ontbinden relatief snel en verrijken de compost met waardevolle voedingsstoffen.
  • Begraven in de grond: Je kunt de schillen ook direct in de grond rond de planten begraven. Hierdoor komen de voedingsstoffen geleidelijk direct vrij in de grond. Vergeet niet om ze minstens 20-30 cm diep te begraven, zodat ze geen ongedierte zoals knaagdieren aantrekken.
  • Je kunt ook een afkooksel maken van de schillen door ze in water te koken. Zodra de vloeistof is uitgelekt en afgekoeld, kun je het gebruiken om de planten water te geven, waardoor ze geconcentreerde voedingsstoffen krijgen.
  • Mulch: De gedroogde en geplette schillen kunnen worden gebruikt als mulch, wat voedingsstoffen toevoegt aan de grond en helpt om vocht vast te houden.