Tuin

De Tsjechen zitten in de problemen. Hak een boom om in je tuin en je krijgt een enorme boete

8views

In Tsjechië staan veel huis- en tuinbezitters voor een dilemma wanneer ze besluiten een boom op hun terrein om te hakken. Hoewel het kappen van een boom op het eerste gezicht een eenvoudige zaak lijkt, zijn er een aantal wettelijke vereisten die moeten worden nageleefd om fikse boetes te voorkomen.

Wanneer is kappen zorgeloos

Als je een fruitboom in je tuin hebt staan die je niet meer nodig hebt, kun je die meestal zonder formaliteiten kappen. Deze regel geldt voor fruitbomen op grond die geregistreerd staat als tuin, bebouwde kom of ander gebied met een groene bestemming, ongeacht de grootte of hoogte van de boom.

Beperkingen voor niet-fruitbomen

De situatie is ingewikkeld voor niet-fruitbomen. Hier geldt de 130/80-regel, wat betekent dat als een niet-fruitboom hoger is dan 130 cm of een stamomtrek heeft op die hoogte van meer dan 80 cm, er een kapvergunning nodig is. Dit geldt ook voor aaneengesloten opstanden groter dan 40 m2.

Uitzonderingen en meldingsplicht

Er zijn uitzonderingen voor het vellen van dode of beschadigde bomen die een veiligheidsrisico kunnen vormen. Hoewel je voor dergelijke bomen meestal geen vergunning nodig hebt, is het raadzaam om dit, als ze massief zijn, binnen 15 dagen na het vellen te melden bij de betreffende instantie. Deze stap zorgt ervoor dat je voldoet aan de plaatselijke voorschriften en voorkomt mogelijke misverstanden.

Wanneer een vergunning nodig is

Als je van plan bent om beschermde bomen of bomen in boomplantages en beschermde gebieden te kappen, is een vergunning absoluut noodzakelijk. Om deze vergunning te krijgen, is vaak een deskundig advies van een boomverzorger nodig om de gezondheid en andere aspecten van de boom te beoordelen. Overheden geven in dergelijke gevallen vaak geen vergunning af omdat de waarde en ecologische voordelen van deze bomen als hoog worden beschouwd.

Blijf op de hoogte

Voordat je een boom kapt, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de lokale regelgeving en de benodigde vergunningen te verkrijgen. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot zware boetes, die kunnen oplopen tot tienduizenden kronen. Daarom is het altijd beter om de tijd te nemen om je voor te bereiden en te overleggen met experts, dan dat je geconfronteerd wordt met financiële en juridische complicaties.

Foto: Shutterstock