Alle artikelen

De staat rende met de Tsjechen mee. Wie een huis of appartement heeft, moet dit jaar 80.000 betalen. Daar kun je niets aan doen.

7views

Als je onroerend goed bezit in Tsjechië, meestal een eengezinswoning of een appartement, dan weet je dat het betalen van onroerendgoedbelasting tot je verplichtingen behoort. Dit was elk jaar een beetje lastig, maar het was beheersbaar omdat de belasting niet erg hoog was.

Het is niet bepaald een klein

Maar vorig jaar werd aangekondigd dat het met 80% zou worden verhoogd. Mensen vonden het natuurlijk niet leuk, maar uiteindelijk accepteerden ze het, want als een laag bedrag met 80% wordt verhoogd, is het nog steeds geen moordenaar. Maar de hele zaak zou uiteindelijk heel anders uitpakken.

Eén ding is dat de door de staat opgelegde grondslag voor de onroerendgoedbelasting daadwerkelijk is gestegen op de genoemde manier. Maar dan zijn er de gemeentelijke coëfficiënten, die lokale overheden naar eigen inzicht kunnen instellen. En niet alleen voor de hele gemeente of stad, maar zelfs voor individuele delen op verschillende manieren. Op deze manier vullen gemeenten hun begroting aan.

Veel mensen vinden nu dus heel verrassende betalingsregelingen in hun brievenbus.”Het herstelpakket verhoogt de onroerendgoedbelasting met 300%. Ik vond de aanslag vandaag in mijn brievenbus. Vorig jaar betaalde ik 20.000, dit jaar is het 80.000,” zei Karel Vendl op Twitter. In zijn geval gaat het waarschijnlijk om een groter aantal eigendommen, maar de verhouding is belangrijk. Zijn belastingen zijn vier keer zo hoog geworden.

Mensen zullen diep in de buidel tasten

Hij vindt het zelf een grote opzet en begrijpt niet hoe zoiets kan gebeuren. Hoewel hij toegeeft dat het nodig is om de belasting te verhogen, vindt hij dat het in stappen moet gebeuren en niet zo dramatisch.

Het is echt schandalig. Ik betaalde 2000 CZK en nu is het ongeveer 7500 CZK. Dat is al veel geld en er wordt over gesproken om het nog verder te verhogen,” zegt de heer Roman, die ook tot de ontevredenen behoort.

Lees ook:

Niet overal is de onroerendgoedbelasting zo dramatisch gestegen. Maar iedereen gaat extra betalen en er wordt inderdaad gezegd dat dit in de toekomst een nog grotere bron van inkomsten voor de staatskas moet worden. Dat betekent dat het nog strenger moet worden.

Foto: Shutterstock