Tuin

De slakken verdwijnen onmiddellijk uit de tuin. De Tsjechen hebben een geweldige manier ontdekt om voorgoed van ze af te komen

10views

Hoewel slakken traag zijn, kunnen ze veel schade aanrichten in je tuin. Ze knagen niet alleen aan de bladeren van planten, maar ook aan rijpend fruit en groenten. Hoe kun je hun aanwezigheid betrouwbaar vaststellen en, nog belangrijker, hoe raak je ze voorgoed kwijt?

Heb je last van naaktslakken in je tuin?

Het is meestal geen probleem om de aanwezigheid van naaktslakken in de tuin vast te stellen, maar wie het niet zeker weet moet goed kijken onder bladeren, stenen, vooral na regen, of het slijmerige spoor observeren dat ongenode gasten graag achterlaten. Hoewel slakken uiteindelijk nuttig zijn voor het ecosysteem, omdat ze planten afbreken en voedsel leveren voor andere dieren, willen we ze gewoon niet in de tuin.

Verzamel ze

Het is niet echt een smakelijke traktatie, maar wie bang is moet geen slakken eten. Als je een naaktslak tegenkomt, raap hem dan op (zwakkeren met handschoenen aan) en gooi hem in een emmer met zeepsop. Ga voor naaktslakken vroeg in de ochtend of na zonsondergang.

Zet een val

Een bierval is erg effectief. Vul een lage bak (blik, cakevorm) met bier. De slakken zullen erin kruipen en verdrinken. Je kunt ook een mengsel van suiker, water en gist gebruiken in plaats van bier. Of je kunt gewoon een leuk hoekje voor ze maken (omgekeerde grapefruitschil, watermeloen, een schuilplaats van iets verhoogde planken). De slakken zullen er graag in kruipen en jij zult ze vangen.

Maak het zo dat ze je plek niet leuk vinden

Slakken houden van vocht, schaduw en mulch. Als je je tuin minder gastvrij voor ze maakt, gaan ze ergens anders heen. Dus zorg goed voor je tuin, ruim dode bladeren en plantenresten op, zelfs in de herfst. Dit is wanneer slakken hun eitjes leggen. Overdrijf niet met mulchschors.

Laat planten groeien waar ze niet van houden

Slakken houden niet van lavendel, rozemarijn en salie en ruiken ze ook niet. Ze vermijden ook planten met harige, stekelige of leerachtige bladeren.

Probeer kopertape

Vooral op verhoogde bedden is het de moeite waard om kopertape langs de randen aan te brengen. Als een naaktslak dit aanraakt, krijgt hij een gevoel in zijn lichaam dat lijkt op een elektrische schok. En daar houdt hij niet van.

Je kunt ook proberen om delen van de tuin te bestrooien met gedroogde diatomeeënaarde; sommige mensen gebruiken vermalen eierschalen. Slakken zullen niet blij zijn als je een ondergronds sproeisysteem gebruikt in plaats van de gebruikelijke besproeiing met een slang.

Foto: Shutterstock, bron: