Alle artikelen

De methode om pasta te koken die de wereld zal redden: veel energie bespaard

12views

Wist je dat er een methode is om pasta te koken die de wereld kan redden? Laten we eens kijken wat het is en waarom we het in de praktijk zouden moeten brengen.

La pasta is het meest gegeten en beroemdste Italiaanse gerecht ter wereld. In de loop der eeuwen heeft dit volledig Italiaanse gerecht zich door heel Europa verspreid en zelfs overzeese gebieden veroverd, waardoor de Italiaanse culinaire traditie de hele wereld bereikte.

Ondanks het feit dat er in de loop der tijd verschillende varianten zijn bedacht voor de koken van de pasta, de echte en originele manier om dit voedsel te bereiden. Je doet water in de pan en zodra het kookt, het water gezouten en de pasta erin gedaan.en laat het koken gedurende de kooktijd die staat aangegeven op de verpakking van de pasta.

Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat deze kookmethode – of je nu besluit om een gasfornuis of een inductiekookplaat te gebruiken – veel energie verbruikt. Het is echter verbruik dat heel gemakkelijk kan worden verminderd door dagelijks kleine handelingen uit te voeren die superefficiënt kunnen blijken te zijn, waardoor aan het eind van de maand aanzienlijk op de rekening kan worden bespaard. Dankzij enkele trucs zouden we kunnen zeggen dat je zelfs de wereld zou kunnen redden als iedereen ze zou volgen.

Dingen die je moet doen om geld te besparen bij het koken van pasta

Volgens sommige onderzoeken is het mogelijk tot 350 miljoen kilowattuur te besparen per jaar in Italië als alle Italianen de tips die we hieronder zullen zien zouden toepassen bij het koken van pasta. We hebben het over een buitensporige hoeveelheid energie die gelijk staat aan het verlichten van alle voetbalstadions voor de komende 24 seizoenen in de Premier League, Serie A, Bundesliga en Spaanse La Liga. Laten we eens kijken hoe we energie kunnen besparen bij het koken van een lekker pastagerecht.

Gebruik het deksel. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar blijkbaar is het dat voor velen niet. Of het nu uit haast is of om het deksel niet vies te maken, veel mensen gebruiken het niet als ze water moeten koken, laat staan als ze pasta koken. Door de pan echter af te dekken met het deksel, kun je de tijd versnellen en dus minder energie verbruiken. Volgens studies bespaart het gebruik van het deksel tot 6% energie en vermindert het ook de CO2-uitstoot met 6%.

Gebruik minder water. Heel vaak gebruiken mensen meer water dan zou moeten, waardoor de tijd die nodig is om het water te koken en de pasta te koken onnodig wordt verlengd. Over het algemeen geldt deze moederregel: voor elke 100 g pasta moet 700 ml water worden toegevoegd. Door minder water in de pan te doen, daalt het energieverbruik en de CO2-uitstoot met 13% en is er 30% minder water nodig dan het landelijk gemiddelde vandaag de dag.

Kies voor passief koken. Een andere manier om meer energie te besparen is om pasta passief te koken. Dit is een heel eenvoudige methode om in de praktijk te brengen: kook het water normaal met het deksel zoals hierboven aangegeven, voeg dan zout en pasta toe en laat het ongeveer 3 minuten koken op een middelhoog vuur. Na deze 3 minuten zet je het vuur uit en laat je de pan met de pasta afgedekt met het deksel staan. Nu wacht je tot de pasta gaar is en kun je de pasta laten uitlekken. Een eenvoudige methode waarmee je je energieverbruik kunt halveren.