Tuin

De komkommermest van Uja Juraj is een schot in de roos. Ze zullen enorm groeien en je zult ze niet kunnen plukken. Slechts 2 ingrediënten

10views

Ecologie, Tips, Tuin,


11.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: privé-archief). Komkommers op steunen kunnen weelderig, gezond en natuurlijk groeien. Het recept voor de perfecte meststof werd me onthuld door mijn oom Juraj. Hij woont op het platteland in de buurt van…

11.5.2024 Editorial Passie in jou (Foto: privé-archief).

Komkommers op steunen kunnen weelderig, gezond en natuurlijk groeien. Het recept voor de perfecte meststof werd me onthuld door mijn oom Juraj. Hij woont op het platteland bij Košice en tuiniert al vele jaren. Iedereen in de familie is jaloers op zijn oogst.

Elke gepassioneerde tuinier droomt van een weelderige oogst. Een gezonde groei en een goede komkommeroogst vereisen de juiste ondersteuning, irrigatie en voeding. Mijn schoonvader, die op het platteland woont, vertelde me het geheim van een oogst waar iedereen jaloers op is.

Brandnetelmest is een veelzijdig product dat gebruikt kan worden in verschillende tuingebieden. Je kunt het gebruiken om komkommers of andere groenteplanten water te geven om ze de natuurlijke voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben voor een gezonde groei en een overvloedige oogst. Je ook ideaal om de grond te bemesten voordat je nieuwe zaailingen plant of tijdens het groeiseizoen om het niveau van voedingsstoffen in de grond aan te vullen. Het is ook geschikt om bloemen in potten te voeden voor een gezonde groei en krachtige bloei.

Zorg er wel voor dat je brandnetelmeststof gebruikt met een frequentie van ongeveer eens per 1-2 weken tijdens het groeiseizoen. Een teveel kan schadelijk zijn voor planten, dus het is belangrijk om een evenwicht te bewaren.

Mijn Ujo Juraj woont al jaren op het platteland. Zijn moestuin is de droom van veel buren. Hij vertelde me het geheim van het kweken ervan. Hij gebruikt brandnetelmest volgens dit recept:

  • Pluk jonge, gezonde brandnetels.
  • Was ze zorgvuldig. Bind ze vervolgens in een bundel om ze gemakkelijker te kunnen verwerken.
  • Leg de bundel brandnetels in een grote emmer en bedek deze met water. Zorg ervoor dat ze volledig onder water staan.
  • Laat ze in een donkere, koele kamer ongeveer 1-2 weken weken. Tijdens deze periode zou het water donker van kleur moeten worden, wat aangeeft dat er voedingsstoffen vrijkomen uit de brandnetels.
  • Roer de meststof gedurende deze periode gemiddeld om de 2/3 dagen om.
  • Zeef het water van de brandnetels in een andere bak met behulp van een zeef of kaasdoek om eventuele plantenresten te verwijderen.
  • Verdun de resulterende vloeistof met water in een verhouding van ongeveer 1:5 of 1:10 (meststof: water). Deze verdunning zorgt ervoor dat de meststof niet te sterk is en de planten niet beschadigt.

De brandnetelmest is klaar voor gebruik. Je kunt het in afgesloten potten op een koele plek bewaren en gebruiken om tuinplanten, groenten, fruit of potplanten water te geven.

Redactie Passie in jezelf.

Zelfgemaakte meststof die elke plant zal redden? Slechts één product uit de koelkast

Zelfgemaakte meststof voor geraniums voor een habbekrats. Alle ingrediënten staan in je keuken