Bruikbare tips

De kip wassen en proeven met de lepel waarmee je roert (en andere fouten die je maakt tijdens het koken)

13views

Voedsel bereiden kan echt gevaarlijk zijn als je deze eenvoudige hygiëneregels niet in acht neemt

Eten is een van de activiteiten die we het meest doen in ons leven – elke dag en meerdere keren per dag – dus de kwaliteit van wat we op tafel zetten heeft een grote invloed op de kwaliteit van ons leven. Veel mensen kiezen ervoor om thuis hun eigen eten te koken om bewuster te zijn van wat er op hun bord belandt en ook om de voorkeur te geven aan ingrediënten van hoge kwaliteit en gezondere bereidingsmethoden. Er zijn echter een aantal slechte gewoontes die vermeden moeten worden tijdens het koken, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid en de gezondheid van degenen die zullen proeven wat we hebben bereid. (LEES ook: 7 tips om voedselvergiftiging in de keuken te voorkomen)

Je handen niet wassen

Dankzij de pandemie zouden we het nu allemaal geleerd moeten hebben: handhygiëne is uiterst belangrijk en is een van de krachtigste wapens om de verspreiding van ziektekiemen en virussen te voorkomen. Dit geldt nog meer wanneer je met voedsel te maken hebt – of het nu rauw of gekookt is. Laten we naar het toilet gaan en onze handen wassen voordat we aan een bereiding beginnen, of zelfs voordat we een appel schillen: zo voorkomen we dat we bacteriën binnenkrijgen die kunnen leiden tot infecties of ziekten – zoals de E. coli-bacteriedie darmziekten veroorzaakt en juist door slechte voedingsgewoonten wordt overgedragen, zoals dit onderzoek aangeeft.

(Lees ook: Natuurkundigen hebben de perfecte handwasmethode ontdekt om bacteriën en virussen te elimineren (Inclusief Covid))

Proeven en roeren met hetzelfde bestek

Ook hier geldt weer een beetje gezond verstand – maar dat ontbreekt vaak, vooral als we haast hebben en weinig tijd om te koken. De lepel of vork waarmee we net geproefd hebben gebruiken om verder te roeren in het kookgerecht is het meest anti-hygiënische dat we kunnen doen: zelfs als we niet ziek zijn, zit onze mond nog vol bacteriën die in de pan terechtkomen en het gerecht besmetten, waardoor de gezondheid van de mensen die met ons mee eten in gevaar komt.

Om dit risico te vermijden, kunnen we een beetje van het te proeven gerecht op een schoteltje of in een klein kopje gieten en het van daaruit met een ander bestek pakken om te proeven, of het voedsel dat we pakken met de lepel waarmee we roeren in een tweede lepel deponeren (waarbij we ervoor moeten zorgen dat de twee lepels elkaar niet raken): op deze manier hebben we niet de hele pot besmet, maar weten we nog steeds of er zout of kookgebrek is bij wat we bereiden. Je vinger gebruiken om te proeven is ook niet aan te raden, want ook die draagt bacteriën met zich mee die rechtstreeks in de pan terechtkomen, zoals wordt uitgelegd in de richtlijnen voor voedselveiligheid van de Amerikaanse overheid.

Voedsel niet goed wassen

Groenten en fruit zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan pesticiden en chemicaliën aan het oppervlak, daarom is het essentieel om ze grondig te wassen voordat we ze gebruiken – zelfs als we ze koken: elke kookmethode verwijdert namelijk noch de chemicaliën noch de bacteriën die aanwezig zijn op het oppervlak van groenten en fruit. (Lees ook: Bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit: niet alleen afspoelen, dit zijn de beste en meest effectieve methoden om ze te verwijderen)

Een andere zaak is vlees en gevogelte, dat op geen enkele manier gewassen of gespoeld moet worden voor het koken. Volgens gezondheidsautoriteiten is het wassen van rauw vlees van welk dier dan ook niet alleen onnodig, maar zelfs potentieel schadelijk, omdat het ons blootstelt aan het risico van kruisbesmetting: in de praktijk kunnen bacteriën op het vlees of in de sappen zich via het waswater verspreiden naar keukengerei en oppervlakken die, als ze niet grondig worden schoongemaakt, kunnen leiden tot de verspreiding van ziektekiemen.

De keuken niet schoonhouden

Een schone en opgeruimde omgeving is niet alleen een lust voor het oog, maar is ook een garantie voor onze gezondheid, omdat het het risico op verspreiding van bacteriën en ziektekiemen tegengaat. De vodden die we gebruiken om onze handen af te drogen of de vaat te doen, regelmatig vervangen, niet dezelfde kleren dragen als bij andere activiteiten (bijvoorbeeld de kleren waarin we uit gingen of naar kantoor gingen), aandacht besteden aan de netheid en desinfectie van messen en ander keukengerei – het kan allemaal een verschil maken voor onze gezondheid.

Voedsel verkeerd bewaren

Elke keer als we terugkomen van de supermarkt, nemen we even de tijd om voedsel op de juiste manier te bewaren in de koelkast of voorraadkast, waarbij we zorgvuldig de aanwijzingen op het etiket lezen. Zelfs etensresten van de dag ervoor, die we niet willen weggooien om ze niet te verspillen, moeten op de juiste manier worden bewaard – anders lopen we het risico dat ze een gevaarlijk reservoir worden voor bacteriën waarmee we ons… morgen zullen voeden. Hier vind je een aantal nuttige tips over hoe je voedsel het beste in de koelkast kunt bewaren.

Wil je ons nieuws niet missen?

Bronnen: Amerikaanse overheid / Ministerie van Volksgezondheid

We raden ook aan: