Alle artikelen

De hoge kosten van de Tsjechische Spaarbank. Tsjechen geloven hun ogen niet bij wat het hen probeert aan te doen

10views

Helaas keert een vleugje van de oude onaangename tijden terug naar Tsjechië in de vorm van hoge bankkosten. Deze zijn de afgelopen maanden begonnen op te lopen, vooral bij de grote bankinstellingen. Zij zijn degenen die snel concurrentie verliezen in de vorm van kleinere banken, die zo’n tien jaar geleden de lokale markt echt in beroering brachten.

Het wordt echt duur

Aan hen hebben we het te danken dat veel zinloze kosten vrijwel volledig zijn verdwenen. Vandaag de dag zou niemand meer betalen voor een rekening en gewone diensten zoals inkomende of uitgaande betalingen of geldopnames bij geldautomaten. Toch kunnen zelfs deze kosten uiteindelijk in een of andere vorm terugkeren als de concurrentie blijft afnemen.

Een aantal banken is al begonnen met het verhogen van de kosten. Tot nu toe zijn dat de kosten voor papieren afschriften of diensten van filialen. Maar er zijn al grotere ongemakken. Een relatieve nieuwigheid is het aanrekenen van kosten voor bevestigingsberichten bij het inloggen op internetbankieren of het versturen van transacties. Banken zoals Moneta, ČSOB of Česká spořitelna brengen tot 5 CZK per bericht in rekening.

Dit is echter nog lang niet het ergste. Sommige bankkosten kunnen in de duizenden kronen lopen. Paradoxaal genoeg werd dit opgemerkt door Vojta Žižka, een voormalige bankier bij Česká spořitelna, die zijn voormalige werkgever op de hak nam.

U zegt dat u de eerste bank bent die zich bekommert om de financiële gezondheid van uw klanten. Moet ik me gezonder voelen nadat ik een bedrag van $1,000 heb betaald om een paar duizend dollar op mijn rekening over te maken? Gaat u een voorbeeld stellen voor anderen en dit veranderen, of blijft u bij slogans,” schreef Žižka publiekelijk aan Česká spořitelna.

Ze trappen er mooi in

Het punt is dat de bank hem $42 in rekening bracht voor het overboeken van deze specifieke Amerikaanse valuta tussen zijn Tsjechische rekeningen. Het versturen naar Fio Bank kostte slechts $9. Het is overduidelijk dat iemand hier onnodig zijn zakken aan het vullen is.

De Tsjechische Spaarbank verwijst naar het feit dat deze transacties voor hen ook duur zijn, omdat ze gebruik moeten maken van correspondentbanken, zelfs als het geld van de ene Tsjechische bank naar de andere gaat, wat een grote paradox is, maar zo is het nu eenmaal.

Lees ook:

Het probleem is dat niemand weet hoeveel deze correspondentbanken in rekening brengen. Maar gezien het feit dat Fio Banka of Air Bank deze buitenlandse transacties voor een tiende van de prijs kunnen doen, zal het waarschijnlijk niet zo heet zijn als het wordt voorgesteld en is het waarschijnlijker dat de klanten gewoon voor de gek worden gehouden.

Foto: Shutterstock