Alle artikelen

Daar gaan we. De staat gaat geld afpakken van gepensioneerden in Tsjechië. Het zal voor het eerst in de geschiedenis gebeuren

11views

De pensioenen worden op dit moment vooral besproken in verband met de pensioenhervorming, die een groot pakket aan niet erg positieve veranderingen met zich mee zal brengen, maar die noodzakelijk zijn met het oog op de duurzaamheid van het hele systeem, dat in moeilijkheden is geraakt. Het is echter weinig bekend dat bepaalde veranderingen al zijn doorgevoerd, bijvoorbeeld ten nadele van vervroegd gepensioneerden of de afschaffing van de uitzonderlijke indexering.

Pas berooid

Er wordt echter niet te veel gesproken over het echt vervelende nieuws, dat niet direct te maken heeft met de pensioenen die worden uitbetaald, maar eerder met de gepensioneerden zelf. Het is al goedgekeurd, maar het wordt pas van kracht op 1 juli 2024. Veel gepensioneerden zullen honderden kronen per maand verliezen als gevolg van deze verandering.

Het idee is dat hun mogelijkheden om te sparen voor hun pensioen worden beperkt. Tot nu toe konden mensen van pensioengerechtigde leeftijd dit afsluiten, terwijl ze ook recht hadden op een lucratieve overheidsbijdrage. Dit is immers de reden waarom de meeste mensen dit financiële product nemen.

Maar de staat heeft dat allemaal veranderd voor gepensioneerden. Ze zullen nog steeds kunnen sparen voor een pensioenspaarplan, maar alleen uit eigen middelen. Vanaf juli zal de staat geen kroon meer aan hen bijdragen, met als argument dat het voor de staat geen zin heeft om iets te geven aan degenen die al een pensioen ontvangen.

Mensen protesteren

Dit maakte me echt kwaad. Ik was blij om te weten dat als ik spaar, ik 340 CZK extra per maand krijg. En nu nemen ze me dat af,” zegt mevrouw Božena verdrietig. “Het lijkt mij dat ze de verkeerde plek sparen. Kunnen we niet iets hebben voor de achterwielen?

De Vereniging van Pensioenbedrijven betoogt hetzelfde en zegt dat het een zeer verkeerde stap is van de staat, die de financiële situatie van ouderen alleen maar verslechtert. Ze zullen nu de motivatie verliezen om te sparen voor hun pensioen. Tot overmaat van ramp heeft de staat ook nog stokken onder hun voeten gegooid.

Lees ook:

Want als ze niet minstens 5 jaar in het product zitten, kunnen ze het niet zomaar opzeggen. Of ze kunnen het wel, maar dan verliezen ze met terugwerkende kracht hun overheidsbijdragen. Dus moeten ze kiezen tussen deze optie of blijven sparen zonder overheidssteun tot ten minste die deadline. Dit kan echter niet erg voordelig zijn.

Foto: Shutterstock