Tuin

Bloemen ideaal voor het balkon. Drie planten die je niet mag missen

15views

Tuin,


10.5.2024 Redactie Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Leigh Trail). Nu de lente in volle gang is, ben je steeds meer op zoek naar planten die je balkon mooi zullen aanvullen. Wij raden “drie…

10.5.2024 Editorial Passie in jezelf (Foto: shutterstock/Leigh Trail).

De lente is in volle gang en je bent steeds meer op zoek naar planten die een mooie aanvulling vormen op je balkon. Wij raden de ‘drie bloemenkoninginnen’ aan die je niet mag missen.

balkon_bloemen
Droom je van prachtige bloemen op je balkon? Deze drie planten bloeien tot de herfst.
Foto: shutterstock/Leigh Trail

De meest duurzame bloemen voor op het balkon? Met de komst van de lente zullen velen van jullie zich deze vraag gaan stellen. Natuurlijk zijn er genoeg planten om uit te kiezen die je balkon of terras zullen sieren. Als je het uiterlijk snel wilt veranderen, kun je het beste kiezen voor seizoensplanten en planten die het hele jaar door bloeien.

Wat is de moeite waard om op je balkon te planten?

Het is een gast op de meeste balkons in Slowakije. Surfinia is een echte koningin onder de bloemen – hij is opvallend, heeft bloemen in verschillende kleuren (roze, rood, lichtblauw, donkerpaars), waardoor ze kleurrijke composities kan vormen.

Surfinia is een eenjarige plant en de vier belangrijkste soorten hebben honderden variëteiten. Deze omvatten soorten zoals Grandiflora (met grote bloemen), Multiflora (met kleinere bloemen) of Milliflora (miniatuurversies van tuinpetunia’s) en andere. Ook het vermelden waard zijn de trapsgewijze surfinia’s, die snel groeien en dankzij hun pracht een groot deel van het balkon kunnen bedekken.

Surfinia wordt beschouwd als de koningin van het balkon.
Foto: shutterstock/Totokzww

Surfinia heeft overvloedig water nodigmaar zorg ervoor dat je het niet overdrijft. Bij warm weer moet de plant elke dag water krijgen – ’s ochtends en ’s avonds. Voldoende bemesting mag ook niet vergeten worden, want de surfinias een goede dosis mineralen nodig hebben. Een speciale mix voor zware bloeiende planten is het beste – in dit geval wordt een langwerkende meercomponentenmeststof (bijvoorbeeld potsticks) aanbevolen.

Verwijder regelmatig de bloemen en bladeren van de surfinia. Deze eenvoudige maatregel voorkomt schimmelziekten en houdt de plant in goede conditie.

Pelargoniums zijn na surfinia’s het populairst. Deze ‘zonnebloemen’ zijn een veelgebruikte decoratie op balkons, patio’s, tuinen en vensterbanken. Geen wonder. hun bloemen zijn prachtig in hun kleurintensiteit. Bovendien, bloeien lang en overvloedig – van mei tot de eerste vorst en hun teelt is niet al te ingewikkeld.

Pelargoniums houden van zonnige habitats. Bloemen in de volle zon hebben echter regelmatig water nodig – bij warm weer ’s ochtends en ’s avonds. Het is beter om dit niet overdag te doen, omdat dit kan leiden tot bladverbranding. Zorg er ook voor dat de geraniums de juiste hoeveelheid water krijgen – als je ze te veel water geeft, kunnen de wortels gaan rotten.

Pelargoniums zijn na surfinia’s het populairst.
Foto: shutterstock/echte_leven_foto

Om geraniums de hele zomer (of zelfs iets langer) uitbundig te laten bloeien, heb je het volgende nodig bloemen verwijderen die continu hebben gebloeid. Deze eenvoudige maatregel stimuleert de plant om meer bloemknoppen te produceren. Pelargonium is ook bemest moeten worden – het beste is vloeibare meststof met hoog kaliumgehalteomdat dit een uitbundige bloei bevordert. Er kunnen ook organische meststoffen aan de planten worden toegevoegd.

Een andere populaire balkonplant is begoniadie bloeit van juni tot de herfst. Ze groeien goed op schaduwrijke of halfschaduwrijke plaatsen, dus ze zijn ook ideaal voor balkons of terrassen op het noorden.

Goed water geven is erg belangrijk bij het kweken van begonia’s. De plant is gevoelig voor overmatig vocht, dus net als bij geraniums kun je beter niet te veel water geven, want dat kan schimmelziektes veroorzaken. Aan de andere kant mag het substraat niet uitdrogen. Begonia’s moeten in de zomer twee keer per week water geven.

Plant voorkeur doorlatend, licht en vruchtbaar substraat. In de pot waarin de begonia staat, moet een drainagelaag van enkele centimeters worden aangebracht zodat overtollig water kan weglopen. De begonia moet regelmatig bemest wordenbij voorkeur met een meststof voor balkonplanten. Bemest de plant elke 7 tot 10 dagen tijdens de bloei.maar stop eind juli met het gebruik van stikstofmeststoffen. Te veel van deze meststoffen kan de overvloedige bloei verminderen.

Begonia’s bloeien het mooist als er regelmatig meststoffen worden toegediend.
Foto: shutterstock/Kotcha K

Redactie Passie in jezelf.

Droogte noch wind zal ze verslaan. Het zijn de beste bloemen voor op het balkon. Ze zijn bestand tegen de grillen van het weer

Welke bloemen voor je balkon? Acht prachtige planten – ze zijn winterhard en ongelooflijk gemakkelijk te kweken