Bruikbare tips

Besproei blauwe bessen hiermee, ongedierte zal ze van verre missen

12views

De meest voorkomende ziekten van blauwe bessen

Op bosbes er zijn veel risico’s in de vorm van ziekten. Deze tasten eerst de jonge scheuten aan en na verloop van tijd de hele plant. Struiken die verzwakt zijn, slecht gevoed worden, op ongeschikte plaatsen groeien of in een substraat met een te hoge pH-waarde groeien, zijn gevoeliger voor dergelijke aantastingen. Als er echter een plaag in de buurt is, zullen zelfs de gezondste exemplaren er niet tegen bestand zijn. De meest voorkomende ziekten van blauwe bessen zijn:

 • scheutsterfte: symptoom is bruinverkleuring van knoppen en bloemen, afplatting en omkrullen van scheuten;

 • grauwe schimmel: het symptoom is een paarse verkleuring van de scheuten en grijze vlekken op de bladeren;

 • scheutgangreen: symptoom zijn epileptische bruine vlekken op scheuten en bladeren;

 • echte meeldauw: het symptoom is een witte, katoenachtige coating op de bladeren;

 • anthracnose: het symptoom zijn grijsbruine vlekken op de bladeren en vruchten;

 • witte bladvlek: het symptoom zijn kleine witte vlekjes omgeven door een bruine rand op de bladeren van de plant.

Wat al deze ziekten gemeen hebben, is het feit dat een schimmelachtige oorsprong hebben. Een schimmeldodende spray werkt daarom het beste in zulke gevallen. Geïnfecteerde scheuten en bladeren moeten worden afgesneden en vernietigd, bij voorkeur verbrand. Ze mogen in geen geval in de compost terechtkomen. De schimmelsporen hebben een hoge overlevingskans en kunnen planten in de tuin het volgende jaar twee keer zo hard aanvallen.

Deze plagen zijn de meest voorkomende die bosbessen aanvallen

Blauwe bessen worden helaas ook niet gespaard van ongedierte. Het gevaarlijkst zijn hun larvale vormen of rupsen, die zich onderscheiden door hun extreme vraatzucht. Op bosbessenstruiken komen we meestal plagen tegen zoals:

 • bosbessenbollenworm: een vlieg waarvan de larven zich aan de bovenkant van het blad voeden, waardoor de bladranden verdraaien. Hierdoor drogen de bladeren uit en vervormen ze, wat leidt tot een verminderde groei van de struik en een slechte vruchtzetting;

 • zwellingen: hun larven voeden zich met de wortels, terwijl de volwassenen vooral in de bladeren bijten. Ze dragen ook bij tot bladvervorming en beschadigen bloemknoppen, wat resulteert in lagere opbrengsten;

 • rolwormen: leggen hun eitjes aan de onderkant van de bladeren. Deze komen uit in rupsen die in de bladeren bijten (waardoor ze langs de zenuw krullen) en zelfs jonge fruitknoppen kunnen beschadigen.

 • Gevlekte vlieg: een vlieg die eitjes legt in fruit en de larven voeden zich met het vruchtvlees, waardoor het gewas gaat rotten;

 • knopkever: een voor het oog onzichtbare mijt die zich voedt met knoppen, bloemen en fruitknoppen en daarbij de sappen uit de plantencellen zuigt. Hierdoor vallen de vruchten af of worden ze slecht gevormd;

 • Rijstrips: De volwassenen voeden zich met jonge bladeren en bloemen, wat bijdraagt aan een achterblijvende scheutgroei, verminderde vruchtzetting en misvormde vruchten;

 • Bladluizen – voeden zich in kolonies op de uiteinden van scheuten en vingerhoedskruid en zuigen plantensappen op. Hierdoor wordt de scheutgroei belemmerd en fruit de struiken slecht.

Ongedierte heeft deZe vermenigvuldigen zich snel en hun larven en rupsen zijn zeer vraatzuchtig.. Het is daarom aan te raden om je gewas dagelijks te inspecteren op de aanwezigheid van ongewenste bezoekers.

Waar houden ongedierte niet van?

Als er ongedierte op je blauwe bessen is verschenen, hoef je niet naar de winkel te rennen voor chemische bestrijdingsmiddelen. Elke tuinier wil er zeker van zijn dat het fruit van zijn oogst vrij is van kunstmatige, niet noodzakelijkerwijs gezonde toevoegingen. Om ongedierte te bestrijden is het handig om te weten waar ze niet van houden, en ze zijn niet dol op de scherpe geuren van knoflook en uien. Kijk daarom eerst in de keuken. Uien en knoflook bevatten essentiële oliën die ongedierte afweren en hebben ook een antivirale en ontstekingsremmende werking. Ze verzachten dus snel de schade die wordt veroorzaakt door vraatzuchtige rupsen. Bovendien heeft knoflook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, wat een krachtig wapen is in de strijd tegen schimmelziekten die onze planten aanvallen. Dit alles samen klinkt als een recept voor het perfecte middel om ons te helpen de blauwe bes te redden.

Bladluizen zijn een van de plagen die zich vaak voeden met blauwe bessen. 123rf.com123RF/PICSEL

Recept voor plantaardige spray voor bosbessenplagen

Voor de beste resultaten kun je het beste afwisselend uien- en knoflookspray gebruiken. Het recept hiervoor is heel eenvoudig: Versnipper of plet 200 g knoflook of uien in hun schil en giet er 10 liter water overheen. Zet 5 dagen op een donkere en koele plaats. Na deze tijd kun je het afkooksel zeven, de oplossing in een verstuiverfles gieten en onverdund gebruiken. Haal het water indien mogelijk uit een regenwaterreservoir of uit een meer of vijver. Het is de bedoeling dat het chloorvrij is. Je kunt ook gewoon kraanwater gebruiken, maar dan moet het 24 uur staan.

Hoe gebruik je uien- en knoflookspray tegen ongedierte?

Spuiten kan het beste ’s avonds gebeuren. Dan weet je zeker dat je bestuivende insecten niet schaadt. Het is een goed idee om van tevoren de weersvoorspelling te controleren, zodat het niet gaat regenen, waardoor de kostbare oplossing van de planten wordt gespoeld. Je gebruikt deze sprays best afwisselend, om de vijf dagen. Het is een goed idee om het bereide preparaat snel op te gebruiken, omdat het zijn eigenschappen verliest. Het is het beste om precies zoveel spray te bereiden als je in één keer gaat gebruiken. Als je een kleiner aantal blauwe bessen in je tuin hebt, bereid dan minder oplossing met de verhoudingen die hierboven staan. Een knoflookspray bestrijdt grauwe schimmel, bladvlekkenziekte, echte meeldauw en mijt. Zowel uien als knoflook bestrijden bladluizen, grijsrot, mijten, spint en teken.

Planten voor een schaduwrijk balkon. Welke soorten moet ik kiezen?Interia.tv

Heb je suggesties, opmerkingen of zie je een fout op de pagina?