Alle artikelen

Als je een tuin hebt, krijg je dit jaar 100.000 kronen. Tsjechen weten het niet en binnenkort verliezen ze alles.

12views

Het idee dat iemand je zomaar 100.000 CZK geeft, is voor velen een illusie. Na verschillende ervaringen verwachten ze automatisch een of andere truc. Geen wonder, het is allemaal erg onnatuurlijk. Maar zo is het nu eenmaal met subsidies. Er vloeien altijd enorme sommen geld ergens heen die iemand bepaalt en int, vaak zonder enig nuttig doel.

Waar is het voor?

In dit geval is het echter anders. Het project kan positief worden beoordeeld, omdat het duidelijke voordelen oplevert. En het zou een vergissing zijn om het eerder genoemde geldbedrag niet aan te nemen als het letterlijk op de denkbeeldige straat ligt. Je krijgt het geld zonder voorwaarden.

We hebben het hier niet over iets anders dan het Rainmaker programma, dat net als vele andere onder het New Green Savings Program valt, waar nog een heleboel andere subsidies beschikbaar zijn, maar daarover een andere keer meer. In dit geval is het grote voordeel dat alles heel eenvoudig is en dat de subsidie meer dan royaal is voor het soort investering waar het om gaat.

In het kort komt het erop neer dat je geld krijgt om een installatie te bouwen die regenwater opvangt. Dat kun je dan blijven gebruiken in je tuin zonder dat je hoeft te betalen voor nieuw water en dat ook weer hoeft weg te pompen. “Om regenwater op te slaan kun je een nieuwe tank gebruiken, het beste ondergronds, of een schoongemaakte ondergrondse put (bijvoorbeeld een beerput die oorspronkelijk werd gebruikt om afvalwater op te vangen) of een speciaal behandelde put,” staat in de desbetreffende .

Het is hoe dan ook de moeite waard

Eigenaren van bestaande huizen die bedoeld zijn voor permanente huisvesting kunnen een subsidie aanvragen van maximaal 105.000 CZK. Eigenaren van rijtjeshuizen kunnen echter ook een aanvraag indienen. Voorwaarde is natuurlijk dat ze ten minste een kleine tuin hebben.

De hoogste hoeveelheid kan worden verkregen door het gebruik van afvalwater, het zogenaamde grijze water in combinatie met regenwater. Dit wordt gebruikt voor irrigatie en ook als gebruikswater. Als je het water alleen gebruikt om je tuin te besproeien of je toilet door te spoelen, zoals de website suggereert, krijg je een iets lagere vergoeding.

Lees ook:

Je krijgt in principe geld in handen, dat je meteen investeert in het verbeteren van je woning, maar dit brengt minstens twee extra voordelen met zich mee. Ten eerste waardeer je je huis of villa op deze manier met publiek geld en ten tweede geef je aanzienlijk minder uit aan water. Het besproeien van de tuin wordt tegenwoordig steeds duurder.

Foto: Shutterstock