Tuin

Als er witte schimmel in een pot verschijnt, is dat een ramp. Eén ding moet onmiddellijk worden gedaan

9views

Het is lente. De tijd van het jaar waarin zelfs amateurtuiniers uit hun dak gaan en proberen hun tuinen, balkons en vensterbanken te vullen met bloemen en soms groenten. Maar soms geven we planten een slecht geval van meeldauw door verkeerde verzorging. Of we halen het rechtstreeks uit de winkel. Hoe kun je schimmel bestrijden?

Witte schimmel in een pot

Een bepaalde hoeveelheid schimmel kan in elke grond gevonden worden, en dat is een goede zaak. Schimmel helpt om organisch materiaal af te breken tot meststof. Maar als er te veel schimmel is, is dat slecht voor de plant en voor ons. Soms verwarren mensen witte minerale afzettingen op het oppervlak van de grond met schimmel. Echte schimmel heeft een grijswitte laag en ruikt muf als je eraan ruikt.

Hoe kom je van schimmel af?

De enige manier is om de bloem te verpotten. Trek de plant voorzichtig uit de pot en maak de aarde er zo goed mogelijk af door de plant voorzichtig te schudden, zodat er zoveel mogelijk gronddeeltjes afvallen. Op dit punt kun je de wortels een beetje afknippen. De plant zal dan beter doorgroeien.

Maak de pot goed schoon met heet water en een schoonmaakmiddel op azijnbasis. Spoel ten slotte af met koud water. Plaats nu de plant in de pot samen met het nieuwe substraat. Om schimmel te voorkomen kun je een laag kleine steentjes, grind of grof zand onder de pot leggen.

Hoe voorkom je schimmel?

Geef je planten zeker niet te vaak water. En in de winter zelfs iets minder dan in de zomer. Daarnaast laten we het bovenste deel van de grond altijd goed uitdrogen, en kunnen we het zelfs licht bewateren. Bemest regelmatig, verwijder afgevallen bladeren en bloemen.

Bestrooi het substraat met kaneel

Als de schimmellaag niet zo diep is en je het niet nodig vindt om te verpotten, verwijder dan gewoon het besmette deel van de grond met een spade en geef de plant een paar dagen geen water. En wat deden onze grootmoeders? Na het verwijderen van de schimmel strooiden ze kaneel over de nieuw geleverde aarde. Het werkt als een natuurlijk schimmeldodend middel.

Foto: Shutterstock