Bruikbare tips

4 dingen die je absoluut moet weten over plastic verpakkingen voordat je ze gebruikt

8views

Plastic verpakkingen zijn praktisch en goedkoop, maar ze verbergen gezondheidsrisico’s die niet onderschat mogen worden: dit zijn ze

Ze zijn praktisch, duurzaam, kunnen in de koelkast of magnetron, zijn gemakkelijk af te wassen en kunnen praktisch alles bevatten: we hebben het over de herbruikbare plastic voedselbakjes die we allemaal thuis hebben staan.

Zoals we weten zijn ze herbruikbaar – maar niet voor onbepaalde tijd. In feite hebben deze alledaagse voorwerpen een ‘houdbaarheidsdatum’ waarna ze gevaarlijk worden voor onze gezondheid.

De aanwezigheid van bisfenol

Het belangrijkste risico van het gebruik van bisfenol is de aanwezigheid van bisfenol A (BPA), een chemische stof die wordt gebruikt bij de productie van plastic om het duurzamer en resistenter te maken.

Talrijke onderzoeken hebben blootstelling aan BPA in verband gebracht met een verhoogd risico op een groot aantal gezondheidsaandoeningen of -problemen – zoals onvruchtbaarheid, verminderde foetale groei, aandachtstekortstoornis en agressie bij kinderen, polycysteus ovariumsyndroom, endometriose en hartaandoeningen.

Lees ook: Bisfenol A: neveneffect van blootstelling in utero op meisjes ontdekt

Slijtage

Veel merken die plastic voedselverpakkingen produceren, zijn in de loop der jaren gestopt met het gebruik van bisfenol A in de productieketen, maar de aanwezigheid van BPA is niet het enige risico waar je voor moet oppassen.

Het herhaalde gebruik van plastic bakjes, die in contact komen met voedsel en worden blootgesteld aan de temperatuurschommelingen die horen bij microgolven of koeling, en ook het veelvuldig wassen met agressieve schoonmaakmiddelen en schuursponsjes, leidt uiteindelijk tot beschadiging van het binnenoppervlak.

Krassen en groeven op de wanden van containers worden ideale ‘schuilplaatsen’ voor bacteriën, ziektekiemen en voedselresten die zich kunnen ontwikkelen tot schimmel.

Als we merken dat het plastic bakje bekrast is, van kleur is veranderd of vervormd is, doen we er goed aan het weg te gooien: vooral de kleurverandering van het plastic is een duidelijk teken van de interactie van het materiaal met het voedsel, een zeer gevaarlijk fenomeen voor onze gezondheid.

Thermische schokken

Hoewel onze plastic verpakking ontworpen is voor de magnetron of koelkast, kunnen veelvuldige thermische schokken de verpakking op lange termijn onherstelbaar beschadigen.

In detail hebben empirische onderzoeken aangetoond dat de hitte van de magnetron het vrijkomen van chemische stoffen in het plastic bevordert, die in het voedsel terechtkomen. (Lees ook: Siliconen vormen: ze kunnen giftige stoffen afgeven, Tupperware en Amazon behoren tot de slechtste in Franse test)

Dus als we restjes deeg die we in de koelkast hadden bewaard, opnieuw willen opwarmen in de magnetron, kunnen we het beter eerst overgieten in een glazen of keramische bak.

Lees ook: Wat gebeurt er met je lichaam als je gekookt of in de magnetron opgewarmd voedsel eet?

Plastic vervangen

Plastic verpakkingen zijn ongetwijfeld praktisch, goedkoop en zeer veelzijdig. Maar gezien de risico’s die het gebruik ervan met zich meebrengt – en de onduurzaamheid van dit materiaal voor het milieu – zouden we er beter aan doen ze uit onze huizen te verwijderen en ze te vervangen door verpakkingen van andere, duurzamere en minder gevaarlijke materialen.

Om voedsel in de koelkast of voorraadkast te bewaren, kunnen we het volgende gebruiken glazen verpakkingeneen bestendig en chemisch onschadelijk materiaal: de nadelen van dit materiaal zijn de kosten (hoger dan die van plastic verpakkingen) en de breekbaarheid (glas breekt gemakkelijker dan plastic).

Als we voedsel moeten vervoeren, bijvoorbeeld voor een lunchpauze op kantoor of op school, kunnen we kiezen voor roestvrijstalen containersDit is een lichter materiaal dat bestand is tegen schokken en vallen en dat ons voedsel beschermt tegen lucht en licht.

Tot slot kunnen we porseleinen containers om voorraadproducten in te bewaren (zoals zout, suiker, koekjes, gedroogde peulvruchten): net als bij glas zijn de kosten iets hoger.

Volg ons op Telegram | Instagram | Facebook | TikTok | Youtube

We raden ook aan: