Sieraden vertellen een verhaal

Edelstenen

Edelstenen zijn waarachtig geschenken van moeder aarde.
Het verwerken van edelstenen in mijn sieraden geeft mij vreugde.
Ik hoor om mij heen weleens mensen zeggen "dat is een halfedelsteen", alsof er zoiets als halve edelstenen zouden bestaan! Niets is minder waar, een edelsteen is volmaakt, is heel en niet half. Men kan rustig zeggen dat iedere siersteen die op dit moment beschreven staat een heuse edelsteen is met ieder uiteraard haar eigen specifieke eigenschappen zoals hardheid (= weerstand tegen krassen en slijpen), kristalstelsel, lichtbreking etc. De edelstenen die we gebruiken voor onze sieraden worden zorgvuldig uitgezocht op kleur en kwaliteit. Vaak hebben ze een bepaalde slijpvorm, maar ook maken we de meest prachtige sieraden van echte ruwe, ongeslepen stenen.

  • Toermalijn; rose en groen
  • Topaas; blauw
  • Aquamarijn; lichtblauw
  • Citrien; Madeira en Palm
  • Barnsteen; geel, oranje, warm rood; een fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Deze hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend.
  • Diamant, in diverse slijpvormen; briljant, triljant, princess.
  • Korund (saffier en robijn) in allerlei kleuren w.o. oranje, rose en blauw

Naast deze redelijk bekende edelstenen hebben we ook een reeks sieraden gemaakt met onder andere Lemon Kwarts; Rutiel kwarts en Ioliet.

Parels

In ons atelier werken wij voornamelijk met cultivé parels, waaronder de zoetwaterparel.
Dit is een kernloze gekweekte parel uit zoetwatergebieden. Zoetwaterparels bestaan geheel uit paarlemoer, terwijl echte (zoutwater) parels bestaan uit een ronde kalkbol met daaromheen een laagje paarlemoer, dat vaak niet dikker is dan een halve millimeter.

De kleur van de parels varieert van wit, grijs, rose, oranje tot zwart.
Een kombinatie te maken van diverse kleuren parels blijkt steeds weer een leuke uitdaging.

Diamant

Diamant is de edelsteen met de hoogste hardheid (10 op de schaal van Mohs), en heeft hieraan dan ook zijn naam te danken; het griekse adamas betekent; de onbedwingbare.
Slechts 20% van alle gewonnen diamanten is geschikt voor siersteen. Het grootste deel wordt gebruikt in de technische industrie. Diamant bestaat enkel uit koolstof en wordt gevonden in bijna alle kleuren. De kleur,de zuiverheid en natuurlijk ook de grootte bepalen uiteindelijk de prijs.
Een geslepen diamant vertoont alle kleuren van de regenboog. Voor edelsteentherapie maakt het niet uit of een diamant geslepen of ruw is.

De symboliek van diamant is: BESCHERMING EN BEWUSTWORDING